Kerntemperatuur

Een echte smoker doet dit natuurlijk op gevoel maar soms slaat dan toch de twijfel toe. Bij sommige stukken vlees is het soms beter om dit even te checken als je twijfelt. Het is natuurlijk jammer als je een dag later hoort van je tafelgasten dat ze iets te lang plezier hebben gehad van je kookkunsten.

Om de gaarheid van het vlees te controleren kun je een voedselthermometer gebruiken om de kerntemperatuur te meten.

Deze thermometers zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Je hebt hele eenvoudige die je in het vlees steekt en tijdens de sessie kunt laten zitten. Ook zijn er thermometer pennen die je af en toe in het vlees prikt om de gaarheid te meten. Nadeel van beide meters is dat je regelmatig de deksel van de bbq moet openen. Hierdoor krijg te maken met temperatuurschommelingen.

Het meest prettige werken de varianten die je in het vlees laat zitten en aangesloten worden op een apart kastje. Dit kastje geeft dan de temperatuur weer waardoor je de bbq niet open hoeft te doen. De mooiste variant is natuurlijk de meter die het signaal ook nog naar je mobiel of tablet stuurt zodat je dit op afstand kunt aflezen.

Als je eenmaal de temperatuur hebt gemeten kun je onderstaande tabel als richtlijn aan houden om te zien of het gaar is. Zorg ervoor als je de temperatuur meet, je dit in het midden van het dikste deel van het vlees doet. Heb je een stuk vlees met een bot er in. Zorg dan dat je bij het meten het bot niet raakt.

Houdt er rekening mee dat als je een stuk vlees hebt dat nog even moet rusten, dit nog een aantal graden na gaart. (3 tot 5 graden)
In dat geval is het raadzaam om het vlees voor de bereikte kerntemperatuur alvast van de bbq af te halen.

kerntemperaturen

vleessoortgaarheidtemp. min-max
rund en lamrare55-58
rund en lammedium60-63
rund en lamwell done65-70
varkenlichtroze tot well done65-70
gevogeltewell done75-80
vismedium*52-60

Bovenstaande tabel geeft de kerntemperaturen weer. Dit zijn veel voorkomende gebruikte waarden. Uiteraard speelt een persoonlijke voorkeur ook mee en geldt deze tabel dan ook als een richtlijn.

* vis is vaak lastig te meten en kan daarom doorgaans beter op kleur beoordeeld worden. Zorg ervoor dat je vis nooit te lang grilt. Als het visvlees wat droger er uit gaat zien en uit elkaar dreigt te vallen is het een teken dat hij er af mag.