varken

pulled porc bitterballen

Pulled Pork is toch wel één van onze favoriete gerechten om te maken en om te eten. Over het algemeen is een procureur niet echt klein van stuk. Dus het komt wel eens voor dat we blijven zitten met een aardige hoeveelheid van dit heerlijke vlees. Nu kun je het overschot natuurlijk bewaren voor een andere dag of invriezen. We hebben er dit keer voor gekozen om het te verwerken tot een berg heerlijke bitterballen.

Benodigdheden:

Bouillon:
1 ui, fijn gesneden
10 gram roomboter
2 theelepels barbecuerub (franky’s porc prank is onze favoriet)
550 ml water
1 runderbouillonblokje

Ragout:
80 gram roomboter
100 gram bloem
500 ml bouillon
3,5 blaadje gelatine geweekt in koud water
2 eidooiers
50 gram slagroom
500 gram pulled pork, fijngesneden
witte peper
zout

paneermeel naturel fijn
paneermeel, grof zoals bijvoorbeeld panko
5 eiwitten
10 gram bloem

We beginnen met de bereiding van de bouillon. Doe de boter in de pan en laat deze smelten. Fruit hierin de fijngesnipperde ui. Als deze glazig is voeg je het water samen met de barbecue kruiden en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook, als het kookt mag de bouillon van het vuur. Haal deze door een zeef en laat afkoelen. We gaan nu starten met het maken van een roux. Doe de boter in een grote pan en laat deze smelten.

Voeg als de boter gesmolten is, beetje bij beetje de bloem toe onder constant roeren. Roer deze gedurende 2 minuten om gaar te worden. Het wordt een beetje klonterig maar dat geeft niet. Voeg hierna rustig onder constant roeren de bouillon toe.

Blijf roeren en laat een paar minuten door garen. Als de roux niet meer alleen naar bloem smaakt mag deze van het vuur. Voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en roer deze goed door de roux. Meng de slagroom met de los geklopte eierdooiers en voeg deze toe aan de roux. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Als de pulled pork fijngesneden is en eventuele harde stukken van de bark verwijderd zijn (is niet zo prettig als je een hap neemt uit de bitterbal) dan mag het vlees door de roux gemengd worden.

Laat dit vervolgens een nacht opstijven in de koelkast.

Neem 3 platte schalen, één vul je met het fijne paneermeel en in een ander doe je het grove paneermeel (panko). Klop de eiwitten los en voeg beetje bij beetje de bloem hierdoor onder constant roeren. Doe het mengsel in de overgebleven andere platte schaal.

De productielijn voor de bitterballen in gereed en we kunnen starten met het draaien van de ballen.

Pak een beetje van de ragout en draai dit tot de gewenste maat bitterbal.

Haal deze vervolgens eerst door het fijne paneermeel, dan door het eiwitmengsel en als laatste door de panko. Probeer één hand te gebruiken voor het paneren en houd de andere hand vrij om de panko over de bitterballen te strooien. Dan houd je het nog een beetje netjes. Leg de bitterballen een beetje uit elkaar in een platte schaal en plaats ze in de vriezer. Op deze manier vriezen ze niet aan elkaar vast. Let op dat je de bitterballen alleen invriest als je de pulled pork vers bereid hebt. Je mag namelijk eerder ingevroren vlees niet nog een keer invriezen!

De bitterballen kunnen hierna op het gewenste tijdstip gefrituurd worden (175-180 graden) of eventueel in de air fryer bereid worden (ongeveer 13 minuten op 200 graden, regelmatig draaien)

Bron: voor het idee van dit recept hebben we gebruik gemaakt van het recept pulled pork kroketten van www.bbq-nl.com