Recept voor 4 personen:
Benodigdheden:
- halve zalmzijde van ongeveer 750 gram met de huid er nog op.
- 80 gram grof zeezout
- 160 gram bruine basterdsuiker
- gemalen zwarte peper
- een handje vol appel rookhout
Spoel de zalm af onder de koude kraan en dep deze droog.
Kruid de zalm met de gemalen verse peper. Mix het zout en de suiker door elkaar en verdeel dit over de zalmzijde en druk dit lichtjes aan.
Ik gebruik voor de zalm altijd 1 deel zeezout en 2 delen suiker, mocht je een groter of een kleiner stuk hebben. Dek de zalm af en zet deze ongeveer 3 a 4 uur in de koelkast.
Neem de zalm uit de koelkast, spoel deze goed af onder de koude kraan.
Je zult zien dat de pekel de zalm al een andere kleur heeft gegeven en dat deze wat steviger aan voelt. Laat de zalm goed drogen.
Maak de BBQ klaar voor indirecte warmte op ongeveer 110 a 120 graden.
Voeg het rookhout toe, leg de zalm, met de huidzijde op het rooster en sluit de deksel. Als je van te voren het rooster invet met wat olie blijft de huid niet plakken aan het rooster.
Na ongeveer 25 minuten is de zalm klaar, serveer deze met krieltjes en een verse salade. Hij doet het natuurlijk ook goed met verse witte asperges als het seizoen daar is.