picanha
rund

picanha

Recept voor 4 personen:

Benodigdheden:
  • 1 stuk picanha van ongeveer 1400 gram
  • ruime hoeveelheid grof zeezout

Haal de picanha uit de verpakking, spoel deze even af onder koud water en dep hem droog. Neem een schaal en bedek de bodem met een ruime hoeveelheid grof zeezout. Leg de picanha met de vleeszijde op het zout.
Laat deze ongeveer een kwartiertje zo liggen zodat het zout in het vlees kan trekken. Spoel het overtollige zout hierna af onder de koude kraan en dep de picanha droog.

Bereidingswijze keramische grill:

Maak de BBQ klaar voor directe warmte op ongeveer 150 graden.
Leg de picanha met de vetzijde naar beneden en sluit de deksel.
Laat het vlees een tijdje liggen totdat de vetzijde goed bruin is geworden.
Je zal merken dat de BBQ flink gaat roken van het vet dat op het vuur terecht komt. Dit zorgt voor een lekkere grillsmaak. Draai hierna het vlees om en grill de picanha voor ongeveer 30 minuten tot een kerntemperatuur van 50 graden is bereikt. Je kunt de temperatuur van de BBQ het beste na het omdraaien van vlees ophogen naar 170 graden.
Haal de picanha van het vuur, pak deze in in aluminiumfolie en laat nog 10 minuten rusten. Snijd in dunne plakken, let op dat je het vlees haaks op de draad snijd, en serveer met een sidedish naar keuze.

Bereidingswijze kogel BBQ:

Maak de BBQ klaar voor indirecte warmte op ongeveer 170 graden.
Leg de picanha met de vleeszijde naar beneden en sluit de deksel.
Als de kerntemperatuur 45 graden heeft bereikt haal je het vlees even van de BBQ. Breng alle kolen bij elkaar en pas de BBQ aan naar directe hitte.
Leg de picanha terug op de BBQ met de vetzijde naar beneden.
Het vet van de picanha zal nu gaan vlammen, pas hiermee goed op, want het kunnen flinke vlammen zijn! Fakkel de picanha af totdat het grootste gedeelte van het vet weggebrand is. Dit geeft een fantastische grillsmaak aan het vlees. Haal de picanha hierna van het vuur, pak deze in in aluminiumfolie en laat nog 10 minuten rusten. Snijd in dunne plakken, let op dat je het vlees haaks op de draad snijd, en serveer met een sidedish naar keuze.

De reden dat ik de picanha niet “affakkel” op de keramische grill is dat het vilt dan gespaard blijft. Bij de 150 graden vat het vet geen vlam maar kleurt het wel en krijg je ook een heerlijke grillsmaak. Het “affakkelen” blijft natuurlijk wel favoriet.