zalm op rookplank
vis

zalm op een rookplank

Dit keer heb ik een zalm gerookt en gebruik gemaakt van een rookplank. Dit is een relatief eenvoudige en snelle manier om even iets te roken in de bbq. Het geeft ook een iets minder sterke smaak af dan de meeste houtsnippers doen. Het onderstaande recept is voor ongeveer 4 personen.

Benodigdheden:
  • 500 gr zalmzijde met huid
  • 160 gr bruine suiker
  • 80 gr zeezout of brine
  • rookplank

Voor dat je in de weer gaat met de bbq is het verstandig om het rookplankje eerst te laten weken. Zorg ervoor dat de plank helemaal ondergedompeld is in het water. Ik heb er een schaal opgezet om ervoor te zorgen dat het hout onder water blijft. Het plankje dat ik had was niet erg dik dus een uurtje was voldoende. Het zorgt ervoor dat als we het plankje later gaan verhitten, dat deze niet in brand vliegt.

Ondertussen kunnen we nu de zalm voorbereiden. Spoel deze af onder koud water en dep deze droog met keukenpapier. Mix de bruine suiker en het zeezout in een kom en verdeel deze over de zalm. Ik heb dit keer AllBrine gebruikt in plaats van zeezout. Dit is een mix van zeezout en kruiden. Let er op dat je de juiste variant gebruikt die geschikt is voor vis! Laat deze ongeveer een uur staan. Mocht je langer de tijd hebben dan mag je deze best 3 a 4 uur in de koelkast laten staan. Dan krijgen de specerijen ruim de tijd om in de zalm te trekken.

Bereid de bbq voor gebruik van indirecte warmte en laat hem opwarmen tot 150 graden. Leg dan de rookplank op het rooster en laat deze even een tijdje zo liggen. Je zal zien dat de plank wat krom trekt. Dit is normaal dus geen probleem.

Spoel ondertussen de zalm af onder koud water en dep deze weer droog met wat keukenpapier. Als de rookplank droog is en licht verkleurd is aan de onderzijde, draai hem dan om. Verlaag de temperatuur van de bbq naar 120 graden. Leg de zalm op de plank en laat deze rustig garen. Dit duurt ongeveer een half uur.

Serveer de zalm op de plank, lekker met wat krieltjes en rucola salade.